معرفي دستگاههاي جوش
عموماً سه نوع روش جوشکاری در صنعت و ساختمان کاربرد دارد:
- الف: روش الکترود دستی
- ب: روش جوشکاری با سیم
- ج: جوش زیر پودری
روش اول در تمامی مراحل ساختوساز، از گودبرداری و محصور کردن زمین تا آخرین روز تحویل کاربرد دارد ولی روش دوم عموماً در کارگاههای تولیدات اسکلت فلزی به کار میرود. قبل از اینکه تفاوت دستگاههای جوش الکترود دستی را بدانیم باید اطلاعاتی راجع به چگونگي تولید دستگاههای جوش داشته باشیم.
دستگاههای جوش الکترود چهار دستهبندی کلی دارند:
اول: ترانسهای قدیمی که به دلیل حجم بالا، کیفیت پایین خروجی A.C وزن سنگین و مصرف برق بسیار بالا عموماً از چرخه استفاده کنار گذاشتهشدهاند.
دوم: دستگاههايي كه در آنها از مولدهایی به نام «دینام جوشکاری» استفادهشده ، از کیفیت جوش بهتری برخوردار بوده و خروجی D.C داشتهاند ولی به دلیل حجم زیاد، سنگینی و هزینههای بالای تعمیرات و اینکه در سالهای اخیر هیچگونه خدماتدهی از سوی شرکتهای فروشنده داده نشده، به فراموشی کامل سپردهشدهاند.
سومين گروه رکتیفایرها هستند كه برق ورودي شهري كه به صورتA.C است را به برق D.C تبديل كرده و قابليت جوشكاري با الكترودهاي مختلف را دارد. کیفیت بالای جوشکاری، خدمات مطلوب و کار آیی این دستگاهها در شرايط سخت و زماني كه دسترسی به برق شهری ميسر نيست یکی از دلایل پذیرش گسترده این دستگاه در صنعت جوشکاری میباشد. این دستگاهها قادر به تحویل جریان با قطبیت مستقیم یا معکوس هستند.
وزن بسیار کم، ابعاد کوچک، مصرف برق کم، عدم ایجاد نوسانات برق، کیفیت بالای جوشکاری، قابلیت استفاده با انواع الکترود معمولی آلیاژی، عدم چسبندگی الکترود و خروجی (D.C)، قیمت مناسب به دليل استفاده از قطعات الکتریکی به جاي مواد اولیه مانند سیمپیچی مسي و… باعث محبوبيت اين دستگاهها شده است.
ابعاد و قدرت دستگاه
اندازه دستگاههاي جوش با افرايش آمپراژ تغيير ميكند. براي مثال؛ يك دستگاه 160 آمپر 4 كيلو، 200 آمپر 8 كيلو، 250 آمپر 11 كيلو و در نهايت 500 آمپر حدود 55 كيلو وزن دارد. البته دستگاههاي زير 100 آمپر هم موجود هستند كه با وزن كم كاربردهاي خاص و محدودتري دارند.
بازده دستگاههاي جوش از 160 آمپر به بالاست. براي كارهاي سبك و جوشكاري تأسیساتی در داخل خانه و يا نصب تابلوهاي تبليغات و… دستگاه 160 يا 200 آمپر مناسب است. كساني كه بخواهند كار جوشكاري را به صورت حرفهاي و در سطح وسيع انجام دهند مثل ساخت استراكچر فلزي، مخازن و كارهاي سنگينتر، از دستگاههاي سه فاز و بالاي 250 آمپر استفاده ميكنند.
ملاحظات خريد
با توجه به تنوع بیش از حد دستگاهها در بازار، سردرگمی خریداران بسیار زیاد است. بنابراين رعايت برخي از ملاحظات در انتخاب درست محصول موثر خواهد بود.
خریداران دستگاههای رکتیفایر پس از خرابی و یا مشکلات احتمالي ایجاد شده براي دستگاه عموماً به شرکتهای تولیدکننده و یا نمایندگان فروش این دستگاهها و یا به تعمیرکاران متفرقه مراجعه ميكنند و از آنجا که ذاتاً این دستگاهها از تکنولوژی خیلی بالایی برخوردار نیستند مشکلات آنها در تمام ایران حتی شهرستانهای کوچک قابل رفع است.
استفاده از تکنولوژیهای جدید و قطعات الکترونیکی مانند Mosfet و یا IGBT در اینگونه دستگاهها، خدمات و تعمیرات را بسیار تخصصی کرده است. در دستگاههای رکتیفایر عموماً از یک برد استفاده ميشود که در بین تمام تولیدکنندگان تقریباً مشترک بوده و به راحتي قابليت جايگزيني دارد، ولی در دستگاههاي اینورتري، هر کارخانه مشخصات فنی بردهایش با دیگران فرق میکند و دسترسی به قطعات الکترونیکی سالم برای تعمیرات بسیار سخت است. بنابراين خریدار باید این دستگاهها را از مكانهاي معتبر خریداری کند و مطمئن شود که شرکت عرضهکننده اینورتر خدمات پس از فروش مناسبی دارد. در این زمینه توجه به پلاک دستگاه که Duty cycle (چرخه زمانی استفاده) دستگاه را نشان میدهد كمك خوبي خواهد بود.